ÎN UMBRA ISTORIEI”
este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului
Interreg V-A România - Bulgaria Valoare contribuție U.E. - 2.722.353,22 EURO
Un zăcământ de ape mezotermale sulfuroase se află pe malul Dunării, la 2 km de orașul Hârșova. Acesta este cunoscut din vechime. Pe hărțile de la sfârșitul secolului al XIX-lea este consemnat aici un prival cu numele de ,,Puturosul”.
Datorita conținutului bogat în sulf, aerul din zonă emană un miros specific, ceea ce a făcut ca întreaga zonă să intre în conștiința comunității locale sub numele de ,,Puturoasa”. Zăcământul a fost prospectat în anii 1960-1970.
Au fost realizate mai multe foraje, la adâncimi diferite. Unele au debit chiar și astăzi. Rezultatele forajelor pot fi consultate în Revista Comitetului de Stat al Geologiei, Dări de seamă ale Ședințelor, vol. 53 (1965-1966) Hidrologie, articolul Cercetari hidrogeologice pentru apele termominerale din zona Hârșova-Vadu Oii p. 293-311 si Pl. I-IV.
Cum rezultă din cele 60 de probe de laborator, concentrația minerală este deosebită, variind între 1385 și 4150 gr. săruri/litru. Analizele realizate de Institutul National de Recuperare,
Medicina Fizica si Balneologie realizate în anii 1990 și 2017 evidențiază calitatea deosebită a apelor minerale de la Hârșova în tratarea unor afecțiuni gastro-intestinale, reumatismale, ginecologice etc
Despre beneficiile apelor mezotermale de la Hârșova se știe deja în rândul bolnavilor cu afecțiuni, în special, locomotorii. Vin aici, la recomnadarea unor medici care ,,au experimentat,, deja calitatea apelor, în fiecare vară, oameni suferinzi pentru a se trata cu rezultate dintre cele mai bune.
Pe sezon, în jurul a două bazine realizate prin grija autorităților locale, vin, pe cont propriu, câte mii de beneficiari ai acestor tratamente. Este destul de greu de estimat corect cifra.
Pot fi numărate, la un moment dat, împrejurul izvoarelor căteva sute de automobile.