SELECTEAZA LIMBA

PROIECTUL
„O UNIUNE TRANSFRONTALIERĂ
ÎN UMBRA ISTORIEI”
Cod 15.2.1.123, e-MS ROBG 134
este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului
Interreg V-A România - Bulgaria Valoare contribuție U.E. - 2.722.353,22 EURO
previous arrow
next arrow
 

CETATEA CAPIDAVA

Coordonate: 44.49448, 28.08976

Locație: satul Capidava, comuna Topalu

Perioadă vizitare:

Accesul este gratuit.

Cetatea Capidava este situată pe malul Drept al a Dunării, la jumătatea distanței dintre Cernavodă (vechea Axiopolis) și Hârșova (vechiul Carsium. A fost ridicată în timpul împăratului Traian în cadrul programului de întărire a frontierelor romane. Toponimul daco-getic “Capidava”, adică “orașul curburii”, este moștenit dintr-o așezare preromană.

Astăzi, cetatea se păstrează parțial și oferă vizitatorilor un zid de apărare impresionant, cu înălțimi cuprinse între 2 și 6 metri, alcătuit din unsprezece curtine (distanța dintre turnuri) și opt turnuri. Peretele din nord-est este vizibil din drum. Fortificația este întărită de turnuri semicirculare la colțuri și patrulaterale din centrul peretelui, precum și de două turnuri intermediare sub formă de potcoavă. Ele sunt păstrate la o înălțime foarte scăzută, datorită abandonării lor în timpul reconstrucției  din perioada romană târzie.

În colțul nordic al cetății s-a descoperit o bazilică creștină, ce datează din secolul al VI-lea. Caracteristicile sale de construcție arată o structură inspirată de arhitectura religioasă a spațiului siriano-palestinian. Are o lungime de 18,20 cm și o lățime de 8,40 metri. Este o bazilică cu o navă care se termină cu o absidă semicirculară; în zona centrală a absidei, sub trotuarul altarului, a fost descoperită o mică criptă, care reproduce planul bisericii. Acolo era păstrată o cutie (relicvară) cu moaștele unui martir.

Descoperirile arheologice atestă locul și rolul pe care cetatea l-a jucat în apărarea acestui segment de limes. De aici provin materiale care ilustrează activitatea economică și cultural-religioasă pe care a avut-o în epoca romană și romano-bizantină. Capidava antică a fost distrusă în totalitate în urma atacurilor avarilor și slavilor la începuturile imperiului bizantin.

Primaria Hârsova
Continutul acestui site nu reprezintă in mod necesar poziția oficiala a Uniunii Europene. Iniţiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informaţiile prezentate în site